HPV Aşısı Olanlar Aşı Ücretini Geri Alabilecek
Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı için mahkemeden ibretlik bir karar çıktı. Mahkeme, başvuru tarihinden itibaren SGK’nın HPV aşı bedelini yasal faiziyle birlikte ödemesine karar verdi. Geçen Mart’tan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, HPV aşısının ücretsiz olacağına dair çalışma yapıldığını açıkladı. Ama yine de pahalı.
HPV taraması ücretsiz, HPV aşısı ücretsiz değil
Sözcü’den Latif Sansür’ün haberine göre İttihat ve Dayanışma Derneği, HPV aşısının ücretsiz olması için mahkemeye başvurdu. Sendika, bu aşıyı yaptıranların ödediği bedelin SGK tarafından iade edilmesini talep etti.
Mahkeme kararının ardından konuşan Birlik ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Derya Mengucuk, “Kadın üyemizin HPV aşısının SGK tarafından ödenmemesi üzerine sendikamız tarafından açılan dava sonucunda mahkeme SGK’nın HPV aşı bedelini başvuru tarihinden itibaren kanuni faizi ile ödemesine karar vermiştir. koruyucu sağlık hizmetleri açısından Sağlık Bakanlığı aşı programında yer almamaktadır. Bilimsel değildir ve kabul edilemez. HPV taraması ücretsiz, HPV aşısı ücretsiz etsiz değil. HPV aşısı olan ve SGK tarafından ödemesi yapılmayan tüm üyelerimize avukatlarımız gerekli hukuki desteği sağlayacaktır. Hiç şüphesiz hastalığı ortaya çıktıktan sonra erken dönemde tespit etmek çok değerlidir ancak hastalık ortaya çıkmadan önce korunmak ve önlemek çok daha değerlidir. Bu aşı ile mümkündür.söz konusu.
‘Müjde verildi ama yine de ödendi’
“HPV enfeksiyonu aşılama ile tamamen önlenebilir. Bu nedenle kansere neden olma olasılığı ortadan kaldırılabilir.Derya Mengücük sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Birçok ülkede HPV aşısı, ulusal aşılama takvimine uygun olarak 11-12 yaş arası kız ve erkek çocuklara yapılıyor. Yine bu ülkelerde 45 yaşına kadar kadın ve erkeklere ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ancak ülkemizde HPV aşısı ulusal aşılama takviminde yer almamakta ve aşı ücreti ödenmemektedir. Hastalığı yüzde 100 önleyen bir aşı olan HPV aşısının ücretli olmasını kabul etmiyoruz. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz kasım ayında ücretsiz olacağının müjdesini verdiğini ancak yine de ücretli olarak yapılabileceğini hatırlatmak isteriz.”dedi.
“Her 100 bin kadından dördüne rahim ağzı kanseri teşhisi konuyor”
Türkiye’de her 100 bin kadından dördüne rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğunu kaydeden Dr. Derya Mengucuk, “Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen önlenebilir. Ülkemizde her 100 bin kadından dördüne rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğunu ve bunların yarısından fazlasının ileri evrede teşhis edildiğini düşünürsek, HPV aşısının ücretsiz olması gerektiğini söylüyoruz. DSÖ tavsiyesi dikkate alınarak uygun ve gerekli bir biçimde Ulusal Aşı Takvimine eklenmesini, HPV enfeksiyonunun erken yaşlardan itibaren önlenerek bulaşıcı ve kanserli hastalıklara yol açmasının önüne geçilmesini istiyoruz.”terimleri kullandı.